Haber Detayı
12 Nisan 2021 - Pazartesi 10:18 Bu haber 789 kez okundu
 
Kabataş'ta korkutan heyelan
ORDU'nun Kabataş ilçesinde yeraltı suyu hareketliliğinin yanı sıra aşırı yağışlarla birlikte yerüstü suyu hareketliliği de eklenince heyelan meydana geldi. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin el attığı sorun ile ilgili konuşan Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp, "Yüzey sularını ve yer altı sularını bir araya alarak yapacağımız hat üzerinden dere yataklarına bağlayacağız" şeklinde konuştu. Felaketin eşiğinden dönülen olay, 16 yıl önce Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yaşananları akıllara getirdi.
YEREL Haberi


Ordu'nun Kabataş ilçesine bağlı Şifasuyu Mahallesi Gülbahçe Küme Evleri Mevkii'nde heyelan meydana geldi. Bölge afet bölgesi ilan edildi. 

Derin yarık ve çatlakların oluşmasıyla kayan toprak yöre halkının da korkulu rüyası olurken, Ordu Büyükşehir Belediyesi yetkilileri heyelanın yeraltı ve yerüstü sularında meydana gelen aşırı hareketlilikten olduğunu açıkladı.   

Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Alp, beraberinde OSKİ Genel Müdürü Murat Us, daire başkanları ve teknik ekiple birlikte heyelanın yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. Alp, yaşanan toprak kaymasının yeni bir vaka olmadığını belirterek, "Geçmiş yıllarda Kabataş ilçesi Şifasuyu Mahallesi Gülbahçe Küme Evleri Mevkii'nde meydana gelen heyelan sonrasında alınan tedbirlere ek olarak yeni bir çalışma için kolları sıvadık. Geçmiş yıllarda yapılan tetkikler sonucunda bu alanda bir yer altı suyu hareketliliğinin olduğu ortaya çıkmış ve bunun üzerine çalışmalar yapılmış. Ancak yüzeysel su hareketliliği konusunda yeterli çalışma yapılmadığı için aynı bölgede zamanla yeniden hareketlenmeler meydana geldiğini tespit ettik. Bu sorunu çözüme kavuşturmak için hem yerüstü sularını, hem de yeraltı sularını bir araya alarak yapacağımız hat üzerinden dere yataklarına bağlayacağız. Bu çalışma bölgede meydana gelen heyelanın önüne geçecek" ifadelerini kullandı.

TOPRAK KAYMASI OLABİLECEK YERLERE KONUT YAPILMAMALI 

Genel Sekreter Coşkun Alp, sorunu çözüme kavuşturmak için gece-gündüz çalışma yapacaklarını belirterek, "Biz bu çalışmaları yaparken vatandaşlarımızın da bölgeye göre konutlarını heyelan bölgeleri dışında yapmalarını istiyoruz" şeklindi konuştu. 

Kabataş Belediye Başkanı Yakup Yılmaz da yaptığı açıklamada, bölgedeki ilk hareketliliğin geçmiş yıllarda yaşandığını belirterek, "Bu bölgemiz son dönemde yağan aşırı yağış nedeniyle tekrar hareketlendi. İnşallah yapılacak çalışma neticesinde buradaki sorun kalıcı olarak ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.  

BENZER BİR OLAY 16 YIL ÖNCE KOYULHİSAR'DA YAŞANMIŞTI

Kabataş'ta meydana gelen heyelana benzer bir olay, 17 Mart 2005'te Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Sugözü Köyü'nün Kuzulu Mahallesi'nde yaşanmış, toprak kayması sonucu 15 kişi hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 20 milyon metreküp toprağın altında kalan 15 kişinin cansız bedenlerine 16 yıl boyunca ulaşılamadı. 

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: Kabataş'ta, korkutan, heyelan,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı