HABER DETAY
“Aspirin masum bir ilaç değildir.”
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zeki Yüksel Günaydın, vatandaşlara hayati uyarılarda bulundu.
26 Haziran 2026 - Cuma 12:46
1083 defa okunmuş.
ÖZEL HABER

Prof. Dr. Günaydın, açıklama yayımlayarak, bir konuya dikkati çekti.

Kardiyoloji Uzmanı, şu ifadelere yer verdi:  “Hocam aspirin kullanmalı mıyım?”

Bana en sık sorulan sorulardan biri bu.

Eskiden yaygın bir inanış vardı: “Belirli bir yaştan sonra herkes aspirin kullanmalı.”

Ama güncel bilim bize şunu gösteriyor: Aspirin herkes için gerekli değildir.

 

Çünkü aspirin; Bazı hastalarda hayat kurtarıcı olabilir. Ancak gereksiz kullanıldığında ciddi kanama riskini artırabilir. Özellikle mide ve beyin kanaması açısından dikkatli olunmalıdır.

 

Peki kimler mutlaka kullanmalı?

* Daha önce kalp krizi geçirenler

* Stent takılan hastalar

* By-pass ameliyatı olanlar

* İnme (felç) geçirenler

* Şah damarı veya bacak damarlarında ciddi darlık bulunanlar

 

Bu hastalarda aspirin, tedavinin önemli bir parçasıdır. Bunun dışında, henüz kalp-damar hastalığı gelişmemiş kişilerde aspirin rutin olarak başlanmaz. Peki kimlerde aspirin gerekebilir? Kalp krizi geçirme riski yüksek olan bazı hastalarda doktor önerisiyle düşünülebilir.

 

Örneğin;

* Şekeri uzun süredir yüksek seyredenlerde

* Tansiyonu kontrol altında olmayanlarda

* Yoğun sigara kullananlarda

* Kolesterolü çok yüksek olanlarda

* Ailesinde erken yaşta kalp krizi öyküsü bulunanlarda

 

Yukarıdaki risk faktörlerinden 3 veya daha fazlası varsa, aspirin bazı kişiler için faydalı olabilir.  Ancak buna mutlaka doktor değerlendirmesiyle karar verilmelidir. Özetle: “Herkese aspirin yok. Doğru hastaya, doğru zamanda.”

 

 

Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.