Haber Detayı
19 Eylül 2023 - Salı 16:31 Bu haber 611 kez okundu
 
BAŞKAN TÖREN “GAZİ İLE ŞEHİTLER VERMİŞ BİR ŞEHRİN BULUŞMASI KUTLU BİR BULUŞMADIR”
ATATÜRK’ÜN ORDU’YU ZİYARETİNİN 99. YILI TÖRENLERLE KUTLANDI
GÜNDEM Haberi


Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordu’yu şehrimizi ziyaretinin 99’uncu yıl dönümü çeşitli programlarla kutlandı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Orduya gelişinde karaya ayak bastığı yer olan İlkadım Anıtı’nda Altınordu Kaymakamlığı ve Altınordu Belediyesince ortaklaşa düzenlenen program çelenklerin sunumuyla başladı.

Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman gazilerimiz ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda gerçekleştirilen saygı duruşu ve akabinde okunan istiklal marşımız ile şanlı bayrağımız göndere çekildi.

 

BAŞKAN TÖREN “BİZİM DEVLETİMİZ GAZİ DEVLETİDİR”

Törende bir konuşma gerçekleştiren Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören, “Bizleri, bir arada tutan, bağımsızlık şuuruyla kutlu vatan emanetini bize kadar ulaştıran tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi. 

Türk Milleti için gaziliğin vazgeçilmez bir değer olduğunu belirten Başkan Tören “Milletleri millet yapan öyle değerler vardır ki, bu değerlerden birini çıkardığınız zaman, millet; millet olmaktan çıkar amaçsız bir yığına dönüşür. Büyük Türk milleti için, gazilik vazgeçilmez bir değere sahiptir. Deyim yerindeyse, bizim devletimiz Gazi devletidir. Cumhuriyetimizi kuran irade gazilik iradesidir. Çünkü cumhuriyetimizin banisi ve yol arkadaşları gazidir. Onun içindir ki, 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e ''Mareşal Rütbesi'' ve ''Gazilik'' unvanının verildiği günün yıldönümünde, bizler gaziler gününü kutluyoruz” şeklinde konuştu.

 

“19 EYLÜL ORDULULAR İÇİN AYRI BİR ÖNEME SAHİPTİR”

19 Eylül tarihinin Ordulular için ayrı bir öneme sahip olduğuna işaret eden Başkan Tören, Atatürk’ün 19 Eylül 1924 tarihinde gerçekleştirdiği Ordu ziyaretine dikkat çekti.

Başkan Tören “Daha iki yıl önce varlık yokluk mücadelesi veren bir milletle, onun baş komutanı, ilk cumhurbaşkanı geleceği yeniden kurmak için bir araya geldi. Ordu ilimiz de bu uğurda çok şehitler vermişti, Gazileri vardı. Kurtuluş Savaşında şehrimizden nice canlar şehadete ulaştı, bağımsızlık için, hürriyet için, vatan için. İşte tam da bu yüzden bu buluşma, yani Gazi ile şehitler vermiş bir şehrin buluşması kutlu bir buluşmadır” ifadelerini kullandı.

 

“GÖSTERDİĞİN HEDEFLERE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

Başkan Tören konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Aziz Atatürk! Tarih boyunca barışın, hoşgörünün, sevginin kardeşliğin ve mücadelenin ilmek ilmek işlendiği bu coğrafyada yüzlerce, kültür sanat, bilim ve devlet adamı yetiştirmiş bir şehir olarak ordu halkımız ile omuz omuza vererek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için, gösterdiğin hedeflere emin adımlarla ilerliyoruz. İnsanımızı yüceltmek, adaleti sağlamak, mutlu ve huzurlu kılmak için var gücümüzle gayret ediyoruz.

Ülkemizin hızla gelişen şehirlerinden ve dünyaya açılan bir vitrini olan ordumuzu daha da geliştirmek, güzelleştirmek ve dünya kentleri arasında yerini güçlendirmek için tüm ordu olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Sizlerin ifadelerinde geçen ve ‘Millete efendilik yoktur, hizmet etmek vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur' düsturu içerisinde, gelecek nesillere daha da güzel bir Ordu bırakmak için çalışmaya da devam edeceğiz.

Bize bırakılan emaneti, muasır medeniyetler seviyesini aşarak geleceğe taşıyacağız. Bağımsızlık şuuru ve hürriyet bilinciyle sözü güçlü, gücü tesirli güçlü ve büyük Türkiye için çalışacağız. Türk milletinin binlerce yılının üzerine kurulmuş Cumhuriyetimizin payidar olması için elimizden geleni yapacağız.

Bu vesileyle, bize en büyük eserim dediği Cumhuriyet emanetini bırakan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatan uğruna canını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, tüm kahraman gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla yad ediyorum” dedi.

 

KAYMAKAM KARAHAN “ŞEHRİMİZ İÇİN BİR ONUR VESİLESİDİR”

Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, burada yaptığı konuşmada, “bugün Ordu için önemli bir gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimize teşriflerinin 99. Yıldönümünü coşku ve heyecanla kutluyoruz. Bu vesileyle tüm gazilerimizin Gaziler Gününü Kutluyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her türlü yeni başlangıçlar meydana getirdiği yurt gezileri, Türk tarihinin en güzel sayfalarını süslemektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde yöre halkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tanışma imkânı bulması bu gezilere ayrı bir değer katmaktadır.

Bu ziyaretlerinden birisini de 99 yıl önce 19 Eylül 1924 tarihinde şehrimize gerçekleştirmiş, bugün Altınordu hükümet konağı olarak kullanılan tarihi binayı ziyaret etmiş ve o günkü konuşmasında “Sizin gibi şuurlu bir millete malik olan bu devlet bütün cihana karşı iftihar etme hakkına maliktir.” demek suretiyle Ordu halkımızı övmüş ve onurlandırmıştır. Bin bir emekle kurulan Cumhuriyetimizin lideriyle görüşmek ve bir arada bulunmak şehrimiz için de bir onur vesilesi olmuştur.

Bu duygularla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu toprakları vatan yapan ve koruyan şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından ise günün anlamını yansıtan şiirler okundu. Program Atatürk’ün sevdiği parçaların seslendirilmesi ve folklor ekibinin halk oyunları gösterisi ile sona erdi.

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: BAŞKAN, TÖREN, “GAZİ, İLE, ŞEHİTLER, VERMİŞ, BİR, ŞEHRİN, BULUŞMASI, KUTLU, BİR, BULUŞMADIR”,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı