Haber Detayı
21 Haziran 2022 - Salı 10:36 Bu haber 800 kez okundu
 
"KARADENİZ ALLERJİK HASTALIKLAR AÇISINDAN ZENGİN"
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, Karadeniz Bölgesi'nde çok sık rastlanan arı, kırmızı et ve polen allerjilerine yönelik açıklamalarda bulundu:
SAĞLIK Haberi


Medikal Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Allerji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, son dönemde sıklıkla rastlanan arı, kırmızı et ve polen allerjilerine dikkat çekerek, vatandaşların bu hastalığa karşı dikkatli olmalarını istedi. 

 

Prof. Dr. Kutlu, yaptığı açıklamada, ilk olarak arı allerjisine dikkat çekerek, Ordu ilinin arıcılığın başkenti olduğuna işaret etti. 

 

Arıcılığın başkenti konumundaki Ordu'da arıyla ilgili allerjik hastalıkların çok sık görülebildiğini aktaran Kutlu, özellikle tekrarlayan arı sokmalarında bu hastalığın görülme oranının arttığını vurguladı. 

 

Bu hastalığı arıcılık yapan ailelerin yüzde 6'sında görüldüğüne işaret eden Kutlu, "Eğer arı sokması sonrası ciddi nefes darlığı, göz kararması, yaygın şişkin, kızarıklıklar ve çarpıntı ortaya çıkıyorsa bu durumda arı allerjisine yönelik aşılar uygularız." dedi. 

 

Şu anda ülke genelinde arı aşısını bulmada belli sıkıntıların olduğunu aktaran Kutlu, "Fakat ileride bu sorunun aşılacağını tahmin ediyorum. Bu hastalığı yaşayan hastalarımızın yanlarında mutlaka adrenalin olarak isimlendirilen kurtarıcı ilaç bulundurmaları gerekmektedir." diye konuştu. 

 

Bölgede bir diğer allerjiye dikkati çeken Prof. Dr. Kutlu, "Özellikle Ordu ve Giresun bölgemiz kendisine has bir gıda allerjisine sahip. Bu da kırmızı et allerjisidir. Bu allerji bizim bölgemizin dışında dünyanın da belli başlı bazı bölgelerinde sık görülmekle birlikte dünya genelinde ise nadir görülür. Dünyanın bazı bölgelerinde bu allerjinin sık görülmesi kene sokması ile ilişkilendiriliyor. Kene sokması sonrası insanlarda kırmızı ete karşı allerji geliştiği yaklaşık 15 yıldır bilinen bir konudur." şeklinde konuştu. 

 

Dünyada, Amerika, Japonya ve Avusturalya gibi bazı bölgelerde kenelerin yoğun olduğunun bilgisini veren Prof. Dr. Kutlu, diğer bölgelerinde ise bu hastalığın çok nadir rastlandığını dile getirdi. 

 

Her ne kadar konu ile ilgili bilimsel yayın olmasa bile kırmızı et allerjisinin Karadeniz Bölgesi'nde çok sık görüldüğünü aktaran Kutlu, bunu bölgede çalışan allerji doktorlarının rahat bir şekilde görebildiğini ifade etti. 

 

Dünyanın bazı yerlerinde kenelerin sokması sonrası kırmızı et allerjisinin sıklıkla görüldüğü yerlerin olduğu bilgisini veren Kutlu, "Biz bu konuda Karadeniz Bölgesi'nde yüzlerce hastaya ulaştık. Geçmişte çok nadir görülen allerjinin bu denli sık görülmesi bizi de şaşırtıyor. Kırmızı et alerjisine yakalanan hastaların tedavileri mümkün." açıklamasında bulundu. 

 

Polen allerjisine de değinen Prof. Dr. Ali Kutlu, "Bölgemiz polenlerin çok sık görüldüğü yerlerin başında geliyor. Dolayısıyla gerek ağaç gerekse de çimen polen alerjisini bölgemizde çok sık görüyoruz. Aynı zamanda küflü ve nemli olan uygunsuz ortamlardan kaynaklanan adı "zor" olan bir çeşit astımı da diğer bölgelere göre bu bölgede çok sık görüyoruz." dedi.

 

 Karadeniz Bölgesi'nin allerjik hastalıklar açısından çok zengin bir bölge olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlu, "Özellikle küf ve nemin yoğun bulunduğu hayvansal faaliyetler ve tarım faaliyetlerle uğraşan insanlarda görülen astımın daha zorlu olduğunu ve tedaviye daha dirençli olduğunu görüyoruz. Ayrıca akciğerin yapısını bozan sinsi hastalıklar da bölgemizde çok görülmektedir." diye konuştu.  

 

Prof. Dr. Ali Kutlu, çağın allerjik hastalıklar çağı olduğunu ifade ederek, "Her türlü allerjik hastalıklarda son yıllarda iki üç kat artış oldu. Özellikle gıda allerjilerine yönelik hastalıklar çok dikkat çekici." bilgisini verdi.

 

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: "KARADENİZ, ALLERJİK, HASTALIKLAR, AÇISINDAN, ZENGİN",
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı