Haber Detayı
22 Temmuz 2020 - Çarşamba 09:27 Bu haber 1128 kez okundu
 
Karadeniz'de resmen petrol aranıyor!
TÜRKİYE'nin yerli ultra derinsu sondaj gemisi Fatih, Akdeniz'den sonra petrol sondajı yapmak için Karadeniz'e demir attı. Müjdeli haberi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Fatih, milletimizin duası ve desteğiyle Karadeniz’deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladı" sözleriyle verdi. Karadeniz'de petrol arama çalışmalarının asıl mimarı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı şimdiki Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'di.
EKONOMİ Haberi


Türkiye'nin yerli ultra derinsu sondaj gemisi Fatih, Karadeniz'in Zonguldak-Bartın açıklarına denk gelen Tuna-1 Lokasyonu'nda petrol arama çalışmalarına başladı. 

Müjdeli haberi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Twitter hesabından yaptığı açıklamayla duyurdu. Bakan Dönmez, "Fatih, milletimizin duası ve desteğiyle Karadeniz'deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladı. Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için denizlerimizin her bir metrekaresini karış karış arayacağız. Varsa mutlaka bulacağız" dedi.

 

İŞİN ASIL MİMARI ESKİ BAKAN HİLMİ GÜLER'Dİ

 

Karadeniz'de petrol arama çalışmalarının asıl mimarı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı, şimdiki Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'di. 18 Kasım 2002 ve 1 Mayıs 2009 tarihleri arasında 7 yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevinde bulunan Güler, Gazeteci Erol Küçükoğlu'na Türkiye'de ilk kez 2003 yılında "Karadeniz'de beklenenin üzerinde petrol var" açıklamasını yapmış, bu haber Türk ve Dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Şahdeniz projelerinin de mimarı olan eski Bakan Hilmi Güler, 2003 yılından itibaren Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını başlatan isim olarak biliniyor. 

Türkiye'nin özellikle yeraltı zenginlikleri noktasında önemli bir yere sahip olduğu belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Bakan Hilmi Güler, 17 sene önce Dünya'daki doğalgazın yüzde 65'inin, petrolün de yüzde 40'ının Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede olduğunu belirterek, "Ülkemizin etrafında 600 milyar dolarlık bir enerji piyasası dönüyor" açıklamasını yapmıştı. 

TÜRKİYE'NİN 3 SONDAJ GEMİSİ VAR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, daha önceleri İngiliz, Amerikan ve Brezilya gibi ülkelerin çok uluslu petrol ve doğal gaz şirketleriyle yaptığı anlaşmalar sonucu petrol sondajları yapabilirken, bugün ise Fatih, Yavuz ve Kanuni isimlerinin verildiği 3 ultra derinsu sondaj gemisine sahip.   

Fatih Sondaj Gemisi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından 2017 yılında Bermuda bayrağı taşıyan Norveç merkezli bir petrol sondaj şirketinden satın alınmış ve 'Fatih' adı da 2018 yılında verilmişti. Gemi gerekli bakım çalışmaları yapıldıktan sonra 'Basınç Kontrollü Sondaj (Managed Pressure Drilling - MPD) Sistemi' ile donatılmış ve tarihimizde ilk kez yüzde yüz milli kaynaklar ile 29 Ekim 2018'de Akdeniz'de Alanya-1 Derin Deniz Kuyusu Sondajı'na başlamıştı. Kanuni Sondaj Gemisi Brezilya'dan, Yavuz Sondaj Gemisi ise Malezya'dan satın alınarak envantere dahil edilmişti. 

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: Karadeniz'de, resmen, petrol, aranıyor!,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı