Haber Detayı
02 Eylül 2021 - Perşembe 15:08 Bu haber 557 kez okundu
 
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN HASADI YAPILDI
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da üretimine başlanılan ve 4 ay önce dikimi yapılan, tıbbi ve aromatik bitkilerin ilk hasadına katıldı.
GÜNDEM Haberi


Başkan Güler’in öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi, Ordu’yu ticari değeri yüksek olan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim merkezi haline getiriyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Ordu İlinde “Tıbbı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Altınordu, Perşembe, Ünye ve Kabadüz ilçelerinde sarı kantaron, ekinezya, tıbbi nane, aynısefa, limon otu, biberiye, kekik ve lavanta olmak üzere toplamda 8 çeşit bitki yetiştiriliyor. Yeterli olgunluğa ulaşmış bitkiler daha sonrasında hasat edilip Karadeniz’de ilk ve tek olan Biyo-İnovasyon Merkezinde işlemlerden geçirilerek sabun, yağ, çay gibi çeşitli ürünlere dönüştürülüyor. Ayrıca üretiminde başarılı sonuçlar elde edilen bitkiler konusunda üreticileri eğitecek olan Ordu Büyükşehir Belediyesi bu sayede tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması katkı sunmuş olacak.

 

2021 Mayıs ayı itibariyle Ünye, Perşembe ve Kabadüz’de vatandaşlara verilen hem de Altınordu ilçesinde Büyükşehir Belediyesinin parselinde bulunan alana dikilen 8 çeşit tıbbi ve aromatik bitki 4 aylık bir süre sonucunda hasadı yapıldı. Proje kapsamında yetiştirilen bitkilerin ilk hasadı Altınordu ilçesi Öceli Mahallesi’nde bulunan 3 dekar alanda gerçekleştirildi. Hasada Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler de katıldı.

 

“TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI”

Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve hasadı ile ilk denemelerin olumlu sonuç verdiğine dikkat çeken Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, tıbbi ve aromatik bitkilerinin önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

 

Başkan güler şöyle konuştu:

 

“Burada tıbbi aromatik bitkilerin denemesini yapıyoruz. Çok iyi bir sonuç elde etti. Bu bizim için aynı zamanda bir geçim kaynağı, yeni bir gelir kapısı. Burada biz 8 çeşit tıbbi aromatik bitti denedik. Özellikle ekinezyaya dikkat çekmek istiyorum. Bu bitki Karadeniz’de ilk defa deneniyor ve çok iyi sonuç aldık. Bunun dışında biberiye, aynısefa, tıbbi nane var. 1.300 metrekareden 30 bin TL bir gelir elde edebileceğiz. Birde burada sürpriz ürün olarak arkadaşlarımız karpuzu denemişler. Diyarbakır karpuzu kadar iddialı karpuzların burada olabileceğini de görmüş olduk. Ordu’muz sadece fındıkta, kivide, balda iddialı değil. Bunun dışında da tıbbi aromatik bitkilerde önemli bir gelir kaynağı olduğunu tespit ettik. Bizim milletimiz görerek inanır. Bizde aldık, diktik ve gösterdik. Şimdi bunların hasadı yapılıyor”

 

“ORDU ŞİFA MERKEZİ OLACAK”

Tıbbi ve aromatik bitkilerin İnavosyon Merkezinde işlenerek ilaç konusunda da kaynak oluşturacaklarını söyleyen Başkan Güler, “Buradan sadece para kazanmayacağız. Bu bitkilerden ilaç yapılabileceğiz ve şifa konusunda kaynak oluşturacağız. Topraklarımız çok zengin. Burası aynı zamanda şifa merkezi oluyor. Buradan elde ettiğimiz ürünlerin ayrıca distilasyonlarını yapıyoruz. Yani içindeki konsantrelerini çıkaracağız. Bunlarında her biri ilaç olabilecek bir şekle dönüşecek. Ekinezya bunlardan bir tanesi gribe ve ağrı kesici olarak etkili bir bitki. Diktiğimiz sekiz aromatik bitki burada kurduğumuz destilasyon ünitelerine koyuyoruz. Burada ısıtarak belirli sıcaklıklarda bunlar ayrışıyorlar. Mesela lavanta yağı elde ediyoruz. Bu yağın litresi 1.500-1.800 TL arasında. Ayrıca lavantanın suyundan da sabun yapacağız” şeklinde konuştu.

 

“BİRÇOK BİTKİ FINDIĞA İLAVE YENİ GELİR KAPISI OLABİLİR”

Fındığa ilave birçok bitkinin Ordu’da yeni gelir kapısı olabileceğini söyleyen Başkan Güler, “Hepsini göstererek, ispat ederek olabileceğini halkımıza sunmuş olduk. Bundan sonrası artık karşılıklı gayretle bu uygulamayı yaygınlaştırmak olacak” dedi.

 

Başkan Güler konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Salepte de çok iyi bir sonuç almıştık. Bu üründe çok gelir getirici bir bitki. Bunun dışında limon otu, melisa, stevya, siyez buğdayı, aronya, mavi yemiş gibi ürünlerde de başarılı olduk. Bunların hepsi fındığa ilave kazanç kapısı. Bunların hepsini göstererek, ispat ederek olabileceğini halkımıza sunmuş olduk. Bundan sonrası artık karşılıklı gayretle bu uygulamayı yaygınlaştırmak olacak.”

 

Başkan Güler hasat sonrası tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenerek yeni ürünlere dönüştürüldüğü Biyo-İnavosyon Merkezini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: TIBBİ, VE, AROMATİK, BİTKİLERİN, HASADI, YAPILDI,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı