Haber Detayı
28 Mayıs 2020 - Perşembe 11:27 Bu haber 1334 kez okundu
 
Türkiye'ye göktaşı mı düştü?
ORDU'da akşam saatlerinde gökyüzünde şimşek çakması şeklinde görülen parlaklığın göktaşı olduğu iddia edildi. Parlak gökcismi Ordu başta olmak üzere Trabzon'dan Diyarbakır'a birçok ilde göründü. Peki Türkiye'ye göktaşı mı düştü? İşte ayrıntılar...
DÜNYA Haberi


Akşam saatlerinde gözle en net görülen illerden birisi Ordu oldu. Ordu'da birçok vatandaş, gökyüzündeki şiddetli parlaklığın önce şimşek çakması olduğunu sandı ancak gerçek saniyeler sonra ortaya çıktı. Gökyüzünü aydınlatan ışığın bir göktaşına ait olduğu ileri sürüldü.

ORDU'DAN RESMİ BİR AÇIKLAMA YOK

Gökyüzündeki şiddetli ışık kümesi, Ordu başta olmak üzere Giresun, Trabzon ve Artvin'den Diyarbakır'a kadar Türkiye genelinde 10'un üzerinde ilde göründü. Ancak Ordu'da herhangi bir makamdan resmi bir açıklama yapılmazken, Türkiye'deki bu gözyüzü hareketine ilişkin Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'dan da herhangi bir açıklama gelmedi.  Sivas, Trabzon ve Bingöl'ün Genç ilçesi sınırlarına düştüğü yönündeki çok sayıda ihbar üzerine bölgelerde AFAD, UMKE ve Jandarma ekipleri arazi arama-taraması yaptı. Ancak şu ana kadar herhangi bir bulguya rastlanıp rastlanmadığına ilişkin herhangi bir açıklama yok. İddialar karşısında Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün de çalışma başlattığı öğrenildi. 

GÖKTAŞI NEDİR?

 

'Meteor' ya da 'Göktaşı' uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adı olarak tanımlanıyor. Düşen nesnelerin kalıntılarına ise 'Meteorit' deniyor. Bu maddeler genellikle kuyruklu yıldız, asteroit ya da göktaşı kalıntısı olarak tanımlanıyor.  

EN SON 2008 YILINDA DÜŞMÜŞTÜ

Türkiye'ye en son göktaşı 3 Mart 2008 yılında düşmüş, kalıntılarına rastlanan göktaşının 5.76 kg. olduğu, göktaşının Jüpiter merkezli bir koordinat sisteminden düştüğü resmi makamlarca açıklanmıştı.

TÜRKİYE'YE 16 GÖKTAŞI DÜŞTÜ

Türkiye'ye ise resmi makamlarca doğrulanan İzmir, İstanbul, Antalya, Aydın, Bursa, Niğde, Çanakkale, Eskişehir, Ağrı, Yozgat ve Muğla'da olmak üzere 16 göktaşı düştü. Türkiye'ye düşen en büyük göktaşının ise Nisan 1961 yılında Eskişehir'in Günyüzü ilçesine bağlı Kayakent Mahallesi olduğu ve göktaşının ağırlığının 85 kilo olduğu resmi makamlarca açıklanarak kayıt altına alınmıştı. 

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: Türkiye'ye, göktaşı, mı, düştü?,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı