Haber Detayı
16 Nisan 2020 - Perşembe 16:49 Bu haber 943 kez okundu
 
Dezenfektan değil sabun kullanın
Uzmanlar uyarıyor! Dezenfektan değil, el hijyeni için en iyisi sabun. Özellikle ellerin temizliği konusunda sabunla yıkamak yerine dezenfektan kullanımının arttığını belirten uzmanlar, bunu fırsat bilen bazı firmaların içeriğinde ne olduğu belli olmayan dezenfektanlar ürettiklerini belirterek, "İçinde çok değişik maddeler var. İleride çok ciddi başka sağlık sorunlarına neden olacak. Ellerinizi sabunla yıkayın" şeklinde uyardı.
SAĞLIK Haberi


Türkiye'de özellikle Koronavirüs'ten korunma yolları arasında gösterilen el hijyeni konusunun abartıldığını belirten uzmanlar, çeşitli marka ve isimler altında piyasada dezenfektanların satıldığını belirterek, içeriği belli olmayan kimyasalların kullanılmaması konusunda halkı uyardı. 


CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu 'Tarafsız Bölge' programında konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye'nin branşında en ünlü uzmanlarından Prof.Dr.Ahmet Özdoğan, kendilerine Koronavirüs aşı ve tedavisi konusunda birçok soru sorulduğunu belirterek, "Tedavi var, aşı yok" dedi. Prof.Akdoğan, "Bize soruyorlar, tedavisi var mı? Aşısı var mı? Tedavisi var, aşısı yok, ama tedavisi var. Nedir tedavisi? Sabunla elinizi yıkamak tedavi, 2 metre yaklaşmamak tedavisi. Maske kullanmanız tedavisi ve izolasyonunuz tedavisi. Eğer ellerinizi yıkarsanız, maskenizi kullanırsanız ve 2 metre mesafeyi korursanız zaten sokağa çıkma yasağını kendi kendinize, yavaş yavaş yok edebilirsiniz" dedi.

"DEZENFEKTAN DEĞİL BİLDİĞİNİZ SABUN" 

Prof.Dr.Ahmet Özdoğan, özellikle el hijyeni konusunda 'sabun'un önemine dikkat çekerek, "Sabun meselesi çok önemli. Ellerinizi sabunla yıkayın. Çünkü garip garip firmalar çıktı, garip garip büyük şirketler, tekstil şirketleri bile online bakteri dezenfeksiyonları satmaya başladı. İçinde onların çok değişik maddeler var. Bakın ileride çok ciddi başka şeylere neden olacak. Sabun kullanmıyorlar, el deterjanı veya dezenfektan olarak el solüsyonu kullanıyorlar. Onların içinde de çok Dünya'da kabul edilmeyen şeyler var. Normal sabun kullanın yeter. Çok fazla bunları abartmaya da gerek yok.  Dezenfektan işi çok tehlikeli, çünkü şunu söyleyeyim. İçinde ciddi şekilde ileride deriden geçip vücutta özellikle karaciğerde, böbreklerde toksit yapacak olan dezenfektanlar var. Bunları kullanmamanız lazım. Bizim kullanmamız gereken şey sabun ve 80 derecelik kolonyamız ve sabun. Sıvı sabun da olur. Dezenfektanların bazıları çok tehlikeli, ileride daha da büyük sorunlara yol açacak" dedi.

Kaynak: (OİD) - ORDU İLKADIM DERGİSİ Editör:
 
Etiketler: Dezenfektan, değil, sabun, kullanın,
Haber Videosu
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı