Yazı Detayı
01 Eylül 2019 - Pazar 15:24 Bu yazı 766 kez okundu
 
FINDIKTA BİR İLK YAŞANDI
Sibel KUBALOĞLU
mediaworldreklam@gmail.com
 
 

KARADENİZ Bölgesi'nin ve Ordu'nun en önemli tarım ve sanayi ürünü olan fındığın adının Antik Çağ döneminden günümüze  'Pontik' sözcüğünden türeyerek geldiğini biliyor muydunuz?

Farsça 'fonduk', Arapça 'bunduk', Latince 'nux', Almanca 'haselnuss', Fransızca 'noisette', Rumca 'leptokarion', Ermenice 'kalin', Tatarca 'çitlevük', Yunanca 'funduki', İtalyanca 'nocciola', İspanyolca 'avallana', Romenve 'aluna' ve İngilizce 'hazelnut' olan fındık, geçmişten bugüne adını Akdeniz'e, Ortadoğu'ya ve Avrupa ülkelerine kadar Doğu Karadeniz ile birlikte getirmiştir.

Büyük Türk Bilgini İbn-i Sina (930-1037) El Kanun Fi't-Tıbb adlı eserinde çeşitli hastalıklarda kullanılan bir ilaç olarak fındıktan bahsetmektedir. 13'ncü yüzyılda yaşamış olan Ispartalı Seyrani,   Karadeniz Bölgesi'ne yaptığı ziyaret esnasında Ordu ve Giresun bölgesinde bol miktarda fındık yetiştiğinden bahsetmektedir. Yine Evliya Çelebi Ünye, Fatsa ve Trabzon bölgesine yaptığı seyahatlerde "Dağlarında taşlarında cümle ormanları fındıklıktır" diye bahsetmektedir.

Türk fındığı ile 1782'de Rusya, 1792'de Romanyla, 1875'te Belçika, 1906'da Sırbistan, 1907'de Almanya, 1909'da Fransa ve 1912'de ABD ilk kez tanışmıştır.

Peki Ordu'da fındığın geçmişini bilen var mıdır?

Hemen söyleyelim. Çeşitli tarih kaynaklarına göre 18'nci yüzyıl ortalarında Ordu'da en çok pirinç ekimi yapılıyordu. Aynı dönemde sıtma hastalığı Ordu'da başgösterince pirinç ekimi yasaklandı. Fındık tarımının teşviki için 9 Haziran 1894'te kanunname yayınlandı. Yani, Ordu'da tam 125 yıldır fındık ekimi yapılıyor.

O günlerden bugünlere Dünya'nın en büyük fındık üreten ülkesi Türkiye olurken, 125 yılın sonunda da Türkiye'nin en büyük fındık üreten ili Ordu olmayı başardı. O kadar benimsendi ki, 1927 yılında 6207 sayılı hükümet kararnamesi ile fındık fidanlarının ihracatı yasaklandı. Yine Türkiye'de fındık ilk kez 10 Ekim 1935'te Ankara'da düzenlenen Birinci Ulusal Fındık Kongresi gerçekleştirildi, bu kongre kararıyla Fındık Nizamnamesi yürürlüğe konuldu.

Şimdi fındıktan bu kadar bahsetmişken, gelelim günümüze. Neden fındıkta bir ilk yaşandı dedik? Çünkü bu sene ilk kez hem Hükümet'i, hem de fındık üreticilerini memnun eden bir fiyat politikası oluşturuldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 2019 yılı fındık fiyatı, ilk kez fındık hasatından önce Temmuz ayı sonunda açıklanmış oldu. Buna göre yüzde 50 randıman esasına göre Giresun kalite fındık fiyatı 17 TL, levant kalite fındık için de 16,5 TL olarak açıklandı. En az 15 TL taban fiyat bekleyen fındık ürticileri 17 TL'lik fiyatla karşılaşınca, Ordu'da geçen sene fındık toplamaya gitmeyen üreticiler soluğu bahçelerde aldı. 

Hiç şüphesiz bunun en büyük mimarlarından birisi de, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler'dir. Çünkü ilk kez bir siyasi, devletin zirvesine fındık ile ilgili tüm gerçekleri, doğruluğuyla ve gerçekliğiyle anlattı. Başkan Güler'in bu girişimi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da açıkladığı fındık taban fiyatlarını ortaya çıkardı. 

Geçtiğimiz 6 Ağustos'ta Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla başlanan Ordu Fındık Hasatı böylece üreticilerin de yüzünü güldürmüş oldu. Fındık, yıllar sonra ilk kez gerçek değerine kavuşmuş oldu.

Arada fındık fiyatını düşürmek için çaba harcayan hadsizler olsa da, onlara da en büyük dersi MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız vermiştir. Onların da hakkını yememek lazım. 

Ne diyelim...

Üreticiler için, Ordu için, Türkiye için ve hatta bütün dünya için hayırlı uğurlu olsun. Kalın sağlıcakla...        

 
 
 
Etiketler: FINDIKTA, BİR, İLK, YAŞANDI,
Yorumlar
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Arşiv
Haber Yazılımı